Попри погану погоду день видався чудовим

І якщо для більшості дітей це був звичайний літній день, то для майбутніх одинадцятикласників – відмінна нагода доторкнутися до історичної пам’яті рідного краю. Чудова екскурсія туристичним маршрутом “Стежками незвіданої Баришівщини” почалася ще від самої школи. Завдячуючи цікавим розповідям екскурсовода Новоградської Людмили Яківни, дорога до музеїв здалася короткою і виявилася дуже пізнавальною. Дійсно, Баришівська земля щедра на таланти. Чимало видатних постатей і творчих особистостей мешкають поряд з нами, кладучи свій шедевральний доробок у скриньку української культури.

Спершу ми завітали до селища Веселинівка, де відвідали музейну кімнату художньо-побутових виробів та  самобутньої художниці Ганни Федосіївни Собачко-Шостак. З особливою любов’ю до історії зібрали чудові експонати у цій залі співробітники музею, де на власні очі учні змогли побачити  багато побутових речей своїх пращурів. Чарівні квіти, складні візерунки, соковиті кольори на замальовках і вишиванках і багато-багато етнічного колориту старовинної київщини – таким запам’яталася нам ця музейна зала. «Знати свою історію – дуже важливо, бо це наше, рідне. Не цураймося, пишаймося!» – наголосила під час екскурсії бібліотекар Чирва Любов Яківна і повела до іншої зали. Тут уже історія сьогодення: важка сторінка історії українського народу від Другої світової війни до АТО на сході України. Фотографії героїв і нагород. Читаєш прізвища і розумієш, що вони на слуху, бо українські. І щемить… Але розумієш, що якщо вистояли тоді – вистоїмо і зараз. Треба тільки не опускати руки. З  такими думками покидали цю музейну кімнату.

А далі на нас чекала подорож до Гостролуччя. Це невелике село поблизу Баришівки, яке  зберігає свої таємниці, але охоче ділиться ними. Ви знали, що тут збереглися руїни старовинної козацької церкви? А ми бачили ті руїни на власні очі! Свято-Троїцька церква –  пам’ятка ХVІІІ століття, збудована у стилі козацького бароко. Виглядає захопливо, особливо якщо уявити як уздовж цих стін зі стягами та у повному бойовому облаштуванні виходили після молитви у далеку дорогу звитяжні козацькі сотні. Пізнання рідного краю продовжили у Будинку культури, при якому створені краєзнавчі музейні кімнати, де з великою любов’ю до рідного села екскурсію провела бібліотекар Кириленко Віра Іванівна. Цікава розповідь, цікаві факти, незвичний погляд на українську культуру – для нас ця поїздка стала маленьким відкриттям. На завершення заїхали до пам’ятки архітектури – Свято – Миколаївської церкви. Дуже гарно! А ще емоційно: тут така атмосфера, що усі думки побаченого за день вкладаються у голові, поступаючись місцем для шаленої гордості за усе побачене: і виткані килими, і вишиті сорочки, і співочі таланти, і боронені землі, зведені храми і копані криниці – то усе Україна, моя земля, Баришівщина – моя мала батьківщина!

Щиро дякуємо всім, хто допоміг в організації екскурсії, хто працює над створенням таких чудових маршрутів нашим рідним краєм: начальнику відділу культури та туризму Бабич Людмилі Миколаївні, директору Краєзнавчого музею Новоградській Людмилі Яківні  та, звісно ж,  прекрасним екскурсоводам с.Гостролуччя Кириленко Вірі Іванівні та с.Веселинівка Чирві Любові Яківні.

                  Учні 10-А класу та вчителі 

Баришівського НВК «гімназія –  

                   загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів»

Обновлено: 14.06.2021 — 11:56